Massage of massagetherapie?

Massage heeft allereerst een fysieke werking. Het stimuleert de bloedsomloop en de lymfestroom. Spieren gaan soepeler werken en trekken daarmee pezen en botten mee. Zenuwen worden op een zachte manier geprikkeld. De ademhaling wordt rustiger. De bloeddruk en spierspanning worden lager. Het afweersysteem wordt geactiveerd net als de darmactiviteit. Massage ontspant daarnaast lichaam en geest en zorgt ervoor dat ons lichaam endorfine produceert, het gelukshormoon. Dit kan er weer voor zorgen dat je beter slaapt. Massage laat voelen. Je denkt misschien dat je mijn handen voelt, maar in feite voel je je eigen lijf. Het brengt je aandacht van je hoofd naar je lichaam. En omdat jij meer bent dan alleen lichaam en geest, raak ik ook aan wat er op andere lagen in jou aanwezig is. Zo kunnen er emoties of herinneringen boven komen.

Wanneer wordt massage massagetherapie? Meestal is het doel van een massage om te ontspannen. Maar je kunt er ook voor kiezen om iets te doen met de gevoelens en ervaringen die bij een massage kunnen loskomen. Je kunt ze zien als een boodschap van je lichaam en er ruimte aan geven. Dan kun je spreken van massagetherapie. Dat kan op verschillende manieren. Meestal is de therapie erop gericht om iets te doen met wat zich aandient. Gericht op inzicht en verandering.

Als Holos-massagetherapeut werk ik anders. De kern van mijn massages is de uitnodiging aan jou om met al je aandacht te voelen wat er op dit moment is. In het voelend aanwezig zijn vind je je diepste wijsheid, je echtheid en jouw persoonlijke waarheid. Je kern.

Een verhaal is het hier en nu, gezien vanuit het daar en toen.